Ailesinden miras kalan her kişinin korkulu rüyası haline gelen miras zamanında aslında düşünüldüğü kadar zorlu süreç olmadığını görüyoruz. Kişiye ailesinden kalan miras ile kendisinin ya da yetkili avukatı sayesinde miras işlemlerini başlatması gerekir. Şimdiki zamanlarda ise genellikle avukatı yardımıyla bu işlemler yaptırılıyor.
İntikal kelime anlamı olarak mevcut bir yerden başka yere geçirme anlamına gelir. Miras intikali ise kişinin ölümü sonucunda taşınmaz mallarının kendisinden sonra gelen mirasçılar üzerine geçirilmesini söylenir. Mirasçı olarak bilinen kişiler genellikle ölen kişinin birinci dereceden kan bağı bulunan kişileri kapsar. Bu intikal işleri ise tapu müdürlükleri tarafından oluşturulur.
Tapu müdürlükleri bu işlemleri yapması için sizden bazı evrakları ister. Miras intikali yaptırabilmeniz için ölen kişinin taşınmaz mallarının mirasçıların olduğu gösteren belge göstermeniz gerekmektedir. Bu belirtilen tüm evrakların hepsini eksiksiz şekilde tamamladıktan sonra tapu müdürlüğüne giderek başvuru talebi oluşturmalısınız.
Mirasçının ya da mirasçıların talebi doğrultusunda yetkili merci tarafından verilen ve mirasçı olduğunu kanıtlayan belgedir. Mirasçılık belgesi mahkeme tarafından talep edildiyse verilen karar doğrultusunda taraflar kesin hüküm ile sonuçlanacaktır. Bu belgeye ise veraset ilamı denilir.
Veraset intikal işlemleri yaptırılması için bir ve birden fazla kişiler üzerinden yaptırılır. Hem mirasçıların kendisinin hem de kimlik bilgilerini bulunduran kartlarının yanında olması gerekir. Şayet bir avukat ilgileniyorsa intikal işlemleri için o halde avukatın olması yeterlidir.
Miras ile ilgili veraset intikal işlemleri bunların hepsi Tapu müdürlükleri tarafından yapılır. Tapu müdürlüklerinden işlemler yaptırabilmeniz için öncelikle ilgili mahkemelerden veraset intikal belgesi alınması gerekir. Şayet veraset intikal belgeniz yoksa miras intikal işlemlerini kesinlikle yaptıramazsınız.
Tapu müdürlüklerindeki görevliler öncelik olarak bu belgeyi sorgulamaktadırlar. Veraset intikal belgesi ise taşınmaz malların kimin mirasçıları olduğunu gösterir olduğu belgedir. Fakat mirasçılar içerisinde Türkiye dışında yaşayan kişiler varsa veya mirasçılar arasında anlaşmazlıklar varsa veraset ilamı Sulh Mahkemelerinden alınmaktadır. Veraset intikal belgesi alındıktan sonra tapu müdürlüklerine gittiğiniz zamanlarda intikal işlemlerini alabilirsiniz.
Veraset intikal işlemleri mirası bırakan kişinin ölümünden sonra gerçekleştirilir. Kişinin ölümünün ardından en geç iki yıl süre zarfında bu işlemleri yaptırılması gerekir. Mirası alacak kişinin veya fazla kişiler varsa bunların iki yıl zaman diliminde yapılmazsa tekrardan yaptırmak için ayrı işlemlerden geçirilir. Tapu müdürlüklerindeki çalışanlar bu belgeyi gördükten sonra tapu sicil kayıtlarını tescil işlemi ile güncellenmesi gerekir.
Bu işlemlerden sonra tapunun fotokopisi ve tapu müdürlüklerinden verilen kayıtlar gerekecektir. Taşınmazın bulunduğu belediyenin rayiç değer bedeli alınıyor. Vergi dairesine veraset intikal belgesi verilirken ayrıca lazım olacaktır. Taşınmazın nerede kaydı varsa oradaki tapu müdürlüklerinde işlemleri devam ettirebilirsiniz. Şayet oraya gidecek konumda değilseniz tapu kaydının mirasçıları tüm belgeleri her hangi tapu müdürlüklerinden de ayrıca temin edebilirsiniz.
Tapu intikal işleminin genel anlamı olarak kişinin tapulu olan mallarının mirasçıları üzerinden tescil edilmesine denilir. Tapu müdürlükleri tarafından bu işlemler yapılır.
1-Veraset İntikal işlemleri yapılacak taşınmazın tapu senedi
2-Tapu senedine dair belgeler yoksa taşınmazın parsel numarasına belirten belge
3-Miras işlemlerinin yapılacak olan sigorta belgelerinin tamamı
4-İntikal talebinde bulanan mirasçı veya mirasçıların avukat tanımlandıysa, avutatın nüfus cüzdan fotokopisi
5-Veraset İntikal işlemleri ile ilgili adımların tamamında avukat tutulduysa, avukatın vekâlet belgesi