Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gayrimenkul Alım Satım

Gayrimenkul deyince akla konut, arsa, iş yeri gibi yerlerin gelir. Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde iki tarafın karşılıklı olarak anlaşma yapması gerekir. Örnek verilmesi gerekirse; konut sahibi olan birinin konutunu alacaklı kişiye göstermeli ve tüm eksik-fazlaları ile konutunu tanıtmalıdır. Alacaklı kişi fiyatta da anlaşma yapıldıktan sonra gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin son evresi olan tapu işlemlerine geçilmesi gerekir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bir günde yüzlerce kişi alım ve satım işi ile uğraşıyor. Bundan dolayı tapu dairesine her gün çok sayıda kişi gelir. Tapu işlemleri hakkında bilmeniz gereken önemli detayları anlatalım.

Tapu Dairesine Gitmeden Evvel Yapılacak İşlemler!

Alacaklı ve satıcı tarafından tapu harcı ve emlak vergisini kimin ödeyeceğini kesinleştirmeleri gerekir. Şayet aralarında emlakçı varsa bu ek masrafı da aralarına katmaları gerekir. Toplu nakitleri yoksa uygun banka araştırması yaparak, kredi tutarı ve vadesini araştırmaları gerekir. Banka birden çok evrak isteyebilir. Tapu fotokopisi dahil istenilen tüm evrakları eksiksiz şekilde bankaya teslim edilmesi gerekir. Nakit ya da kredi ile alınacak gayrimenkulün ödeme tutarı belirlenerek, banka hesaplarındaki üs transfer limitinin ise kontrol edilmesi gerekir. Zorunlu deprem sigortası olan DASK için ödeme yapılması ve geçerli olan süre süre gözden geçirilmelidir. Konut hangi şehir de ve hangi şehrin belediyesine tanımlı ise o belediyeden rayiç bedel tutarı öğrenilmeli ve emlak vergisinin tamamının ödemesi gerekebilir. Banka ile satın alma işlemleri yapılacaksa ipotek evrakları ve ipotek yetkilisinin bilgilerini eksiksiz şekilde doldurulması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken husus tapu sahibinin veya yetkili kişisi varsa onun tapu dairesinden başvuru talebinde bulunması gerekir. Sms olarak aktarılan randevu bilgileri dahilinde harç ödemesi gerçekleştirilmelidir. Banka ile alım olacaksa bu randevu bilgilerini de ipotek yetkilisine söylenmesi gerekir. Tapu işlemlerinde banka yetkilisi de orada olması zorunludur. Bulunduğu konumdaki belediyeden rayiç bedel alabilmesi için ööncelikle içinde bulunan senenin ve ödenmeyen geçmiş senelerin vergisi ödemesini göz önün de bulundurması gerekir. Aldığı hizmet karşılında belediye bir bedel ödemesi yapacağı için ödemeyi çoğunlukla tapu sahibinin yapması gerekir. Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde tapu harcı ve döner sermaye ödemesi için her iki taraf içinde ayrı şekilde ödeme alınır. Kanundaki mevzuatlar gereği ödenecek tutar ikiye ayrılarak iki tarafında ödenmesi sağlanmaktadır. Fakat şu an sistem de çoğunlukla alıcı kişinin bunu ödeme yapması beklenilir. Gayrimenkul Alım ve Satım Belirtilen randevu saatinde tapuda tüm alıcı ve satıcıların olması gerekir. Yanlarında aynı zamanda kimlik bilgileri de bulunması gerekir. Okuma yazma bilmeyen alıcı ve satıcıların akrabalık bağı olmadığına dair iki farklı şahit bulunmalıdır. Harç dekontları tapu temsilcisine verilmesi gerekir. Akit odasında satış evraklarının alıcı ve satıcılar tarafından imzalanması gerekir. Bankadan kredi kullanan alıcılar için satış evraklarında kredi açılış evraklarını da ayrıca imzalanması lazımdır.

Tapu Gününden Sonra Yapılacak İşlemler Nelerdir ?

Artık Gayrimenkul alım ve satım işlemleri gerçekleştiği için fatura taşıma işlemleri devreye girebilir. Bunun için hangi kuruma gitmesi gerektiğini önceden tespit etmeli. Nüfus Müdürlüğüne giderek tapu da verilen adrese ikametgâh değişikliği için görüşme sağlanmalıdır. Ayrıca belediyenin emlak vergisi bildirimde bulunması gerekir.

Tapu Harcı ve Emlak Vergisi Gayrimenkul Alıcısı mı Yoksa Satıcısı mı Ödemeli?

Gayrimenkul alım ve satım işlemleri başlangıç yapmadan önce fiyat pazarlık aşamasında bu tarz ödemelerin kimin yapılacağını da konuşmakta fayda vardır. Tapu işlemlerine geçiş yapmadan evvel netleştirdikten sonra süreç daha kolay yol alabilir.

Kurgu Dijital Ajans Logo